Distancia 1,9 kilometres. Temps aproximat, 30 minuts. És una sortida per fer en família, amb la possibilitat d'utilitzar la bicicleta, ja que el recorregut transcorre per la carretera que uneix els dos grups de Masies.

Segons l'historiador Sr. Josep Busquets el nom de La Pera, ve de Pedra i s'explica per la gran roca que hi ha a mig dia de les cases. Actualment la roca està oberta en trossos, segons es considera pel gran terratrèmol que va ocórrer el dia 22 de febrer de l'any 1428 i que va afectar tot el Principat i gran part de la Catalunya Nord.

Hi ha notícia de La Pera documentada a desembre de l'any 905, alhora d'establir el contorn o perímetre pertanyent a la Parròquia d'Olvan, en la consagració de la seva església. No es coneix quins tipus de foc o habitatge existien aleshores, en quan a superfície i característiques, tot i que a la casa actual hi ha una petita part que sembla molt antiga.

A La Pera podrem trobar-hi, uns cavalls, gallines, conills, en un entorn obert cap al Sud amb vistes sobre els camps de conreu, el bosc d'alzines, (alguna de les quals ens mostra com va superar els efectes del foc del 4 de juliol del 1994 que gairebé ho va cremar tot), roures, l'om, oliveres; alguna cervera. A la llunyania veurem la serralada de Montserrat, també el Montseny i més proper el santuari de La Guàrdia a les Serres de Viure i cap a Ponent, la Vila de Casserres i els altiplans de Taravil i Capolat.

Per anar-hi sortim en direcció Nord i seguim la carretera. Passarem pel transformador i, entre els camps que hi ha a continuació, veurem el puntasco (es tracta de dos puntals o eixos de ferro que formaven part dels carros, posats a banda i banda de la carretera i on amb la utilització d'una grossa cadena es tancava l'accés als carruatges o vehicles). Seguint camí, poc més amunt de quan la carretera tomba a dreta, veurem les restes cremades de les Cinc Alzines. A uns dos cents metres més, deixarem una derivació a l'esquerra i seguint la carretera principal, ens uns deu minuts més arribarem a la casa de La Pera i La Masoveria.